Follow us on...
Follow us on G+ Follow us on Twitter Follow us on Facebook Watch us on YouTube
Register
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Status
    Offline
    pak ngah's Avatar
    Calon Member
    Join Date
    May 2010
    Posts
    82
    Reviews
    Read 0 Reviews
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Feedback Score
    0

    nak buat pc hotspot plus squid external

    assalamulaikum, dan selamat pagi pakcik-makcik semua Click here to enlarge

    alhamdulilah pakngah ucapkan puji syukur akhir nye antena dan radio pak ngah di kampong pak ngah, dah bisa beroperasi menembus ujung pelosok kampongClick here to enlarge

    adapun kali ne pakngah yang tak mengeti/buta aksara soal mikrotik ini berencana nak buat pc server hotspot kampong lengkap dengan squid eksternalClick here to enlarge biar terasa sempurna wifi kampong kami Click here to enlarge

    adapun kali ne pak ngah nak minta bantu kepada pakcik-makcik semua tolong kasi petunjuk langkah-langkah ape nak pak ngah lakukan, buat pc hotspot ne,
    maklum aje lah dah di kampong tak de pulak yang nak tunjuk ajar pak ngah,

    langsung ke tkp peralatan pak ngah antara lain :
    1. pc hotspot
    - pentium 4, socket 478-1gb mem-40gb hdd, dengan 6 pci
    2. pc proxy
    -pentium dualcore-mem 2gb- hdd 160

    rencana topologi :
    1- pakngah nak kawin kan internet (lod balancing) 3 line modem
    - lancard 1 = modem1
    - lancard 2 = modem2
    - lancard 3 = modem3
    - lancard 4 = internet lewat kabel
    - lancard 5 = internet lewat wifi
    - lancard 6 = menuju ke proxy

    macam ne lah hasil mesyuarat pak ngah dengan tetua kampong pak ngah
    tetapi pak ngah ne tau nye panjat dan ngelas tower aje..Click here to enlarge
    pakngah minta tolong ye kepada pakcik-makcik semua..
    semoge allah swt membalas kebaikan pakcik-makcik semua


    terima kasih-assalamualaikumClick here to enlarge

  2. #2
    Status
    Offline
    adhielesmana's Avatar
    Administrator
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    http://www.adhielesmana.com
    Posts
    3,054
    Reviews
    Read 0 Reviews
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Feedback Score
    0
    Click here to enlarge Originally Posted by pak ngah Click here to enlarge
    assalamulaikum, dan selamat pagi pakcik-makcik semua Click here to enlarge

    alhamdulilah pakngah ucapkan puji syukur akhir nye antena dan radio pak ngah di kampong pak ngah, dah bisa beroperasi menembus ujung pelosok kampongClick here to enlarge

    adapun kali ne pakngah yang tak mengeti/buta aksara soal mikrotik ini berencana nak buat pc server hotspot kampong lengkap dengan squid eksternalClick here to enlarge biar terasa sempurna wifi kampong kami Click here to enlarge

    adapun kali ne pak ngah nak minta bantu kepada pakcik-makcik semua tolong kasi petunjuk langkah-langkah ape nak pak ngah lakukan, buat pc hotspot ne,
    maklum aje lah dah di kampong tak de pulak yang nak tunjuk ajar pak ngah,

    langsung ke tkp peralatan pak ngah antara lain :
    1. pc hotspot
    - pentium 4, socket 478-1gb mem-40gb hdd, dengan 6 pci
    2. pc proxy
    -pentium dualcore-mem 2gb- hdd 160

    rencana topologi :
    1- pakngah nak kawin kan internet (lod balancing) 3 line modem
    - lancard 1 = modem1
    - lancard 2 = modem2
    - lancard 3 = modem3
    - lancard 4 = internet lewat kabel
    - lancard 5 = internet lewat wifi
    - lancard 6 = menuju ke proxy

    macam ne lah hasil mesyuarat pak ngah dengan tetua kampong pak ngah
    tetapi pak ngah ne tau nye panjat dan ngelas tower aje..Click here to enlarge
    pakngah minta tolong ye kepada pakcik-makcik semua..
    semoge allah swt membalas kebaikan pakcik-makcik semua


    terima kasih-assalamualaikumClick here to enlarge
    selamat pakcik... silahkan pakcik masuk ke bagian sub forum tutorial.. di situ banyak buat ngawinkan 3 - 5 line bahkan lebih .. anda bisa jadi naib (imam) buat nikahin 3 pasang spidi seketika.. setelah anda sukses jadi naib saatnya anda jadi tukang masak.. nyiapin HotSpot ( Lubang Panas.. Kompor kali ) di Sub Forum Wireless Networking banyak di umbar.. selanjutnya untuk mempelajari Proxy Eksternal.. DI Sub Forum tutorial.. serta di Sub Forum 3rd Parties Software banyak trik dan tips Proxy Eksternal...

    SELAMAT DATANG DI FORUM MIKROTIK INDONESIA...
    Jika anda kesulitan mempelajari Tutorial dan Artikel Berbahasa Indonesia. silahkan memanfaatkan Google Translate atau Saya Sarankan Anda Kursus BAHASA INDONESIA YANG BAIK DAN BENAR.

  3. The Following User Says Thank You to adhielesmana For This Useful Post:


  4. #3
    Status
    Offline
    pak ngah's Avatar
    Calon Member
    Join Date
    May 2010
    Posts
    82
    Reviews
    Read 0 Reviews
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Feedback Score
    0

    terima kasih

    terima kasih pakcik lesmana pak ngah berterima kasih,Click here to enlarge

    pak ngah salah masuk kamar ne ye Click here to enlarge

    pak ngah minta maff ye Click here to enlarge

    dan pank ngah ucapkan terima kasih

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 15-10-2012, 21:55
  2. [Ask] Loadbalance PCC + Squid external
    By mugiwara90 in forum General Networking
    Replies: 1
    Last Post: 08-02-2010, 09:11
  3. Mikrotik dengan external squid dan zph...
    By onlyhuman in forum Beginner Basics
    Replies: 16
    Last Post: 01-12-2009, 09:34
  4. [ask]web-proxy dan squid external
    By dotter in forum Beginner Basics
    Replies: 14
    Last Post: 07-07-2009, 22:38

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •